torsdag 4 maj 2023

Myndighetsspråkets förfall

 Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för riksrevisionen och FN:s revision, skriver en krönika om bristen på ansvarsuttagande i den offentliga förvaltningen. Bland andra missförhållanden konstaterar hon att tjänstemän meddelar myndighetsbeslut i chatform underskrivna med förnamn.

Under min tid som förste vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Uddevalla påtalade jag för förvaltningsledningen att tjänsteskrivelser ska vara formellt korrekta, skrivna på korrekt svenska och inte använda endast förnamn på de i ärendet berörda personerna.

Förvaltningsledningen betraktade mina synpunkter som irrelevanta. Att handläggarna inte skrev korrekt svenska och använde ett  språk som inte svarar mot grundläggande krav på myndighetsutövning ansågs irrelevant.

Problemet är kompetensbrist i förvaltningsledningen och språkutbildningens förfall. Juniora handläggare behöver vägledning, men när ledningen saknar kompetensen kan det ju bara leda till usla resultat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Upprepade misstag ren dumhet

 Sverigedemokraterna har en utvecklad förmåga att få uppmärksamhet och röster. Partiet lyckas utmana etablissemanget, trots att det nu är en...