torsdag 12 januari 2023

Okunnig illusion

Sveriges elexport 2022 blev Europas största, rapporterar Svt Rapport. Alltså har vi, enligt sossar och miljöpartister, inget problem med elproduktionen. Vi har ju överskott.

Ännu ett exempel på den häpnadsväckande bristen på insikt om skillnaden mellan energi och effekt. 

Att Sverige i medelvärde har elöverskott beroende på vindkraften är till föga glädje när det inte blåser och är kallt (vilket brukar sammanfalla). Då blir det underskott och dyrt.

Europas stabilaste elsystem har raserats av miljöpartiet, centern och socialdemokraterna och dess kärnkraftmotstånd. Att lägga ner den planerbara, stabila, regleringskraften och ersätta den med väderberoende vindkraft fördärvade elsystemet.

Inte nog med att produktionsbortfallet från hälften av kärnkraftverken medför att överföringskapaciteten till Europa inte kan utnyttjas fullt ut och därför medför att vi importerar gaspriserna från kontinenten. Genom bristen på regleringskapacitet kan inte den tillgängliga effekten från norr till söder utnyttjas mer än till drygt hälften. Det saknas tung, reglerbar, produktion i södra Sverige, där förbrukningen är störst.

Att Sverige är nettoexportör är klen tröst för alla oss som drabbas av politikens nedmontering av ett av de stabilaste kraftsystem Europa haft.

Med ena foten i en ishink och den andra i en med kokande vatten är ju medelvärdet gott. Ungefär som elöverskottet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Upprepade misstag ren dumhet

 Sverigedemokraterna har en utvecklad förmåga att få uppmärksamhet och röster. Partiet lyckas utmana etablissemanget, trots att det nu är en...