torsdag 28 september 2023

Kulturelitens narcissism

Upphetsade röster i Svt:s ”Sverige möts” om kulturpolitiken. Sändningen genomförs från Norrköping, som av den skattefinansierade kultureliten utmålas som fascistisk, när kommunledningen tvingas prioritera inför ett förestående underskott på 500 miljoner. 

Norrköpings symfoniorkester finansieras till 90 procent av skattemedel. Jag älskar klassisk musik och värnar om våra operahus. Lyssnar inte på populärmusik. Men - det går inte att låta kultureliten borsta varandra på ryggen och framföra verk med tomma salonger på skattebetalarnas bekostnad.

En kommunpolitiker, som tvingas välja mellan att äldreomsorgen klarar sina uppgifter eller att finansiera konserter med musik utan publik, har ett självklart val. 

Kulturelitens stollar vinner inte sympati genom att utmåla ansvariga politiker, som tvingas hushålla med begränsade resurser, som fascister. Tvärtom. Fortsätter det så här skulle till och med jag acceptera att symfoniorkestern i Norrköping läggs ner. Spelar den musik utan publik för sin egen konstnärliga tillfredsställelse ska den tillfredsställelsen inte bekostas av skattebetalarna. Den får de betala själva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Upprepade misstag ren dumhet

 Sverigedemokraterna har en utvecklad förmåga att få uppmärksamhet och röster. Partiet lyckas utmana etablissemanget, trots att det nu är en...