fredag 6 oktober 2023

Ur led är tiden

Ack ja, ur led är tiden och frågan är om vi kan vrida den rätt igen.


Papperstidningarnas huvudsakliga läsare är över 60 år. Allt mer ointressanta för annonsörer. Yngre läser inte papperstidningar. De tittar inte på tablåteve heller. ”Gammelmedierna” kämpar desperat för sin överlevnad.

Papperstidningarna tvingas dra in distributionen på grund av kostnaderna. Annonsintäkterna faller. De redaktionella resurserna minskar och även den digitala tidningen går mot sotdöden.

Teve kämpar för att förbli relevant. TV 4 lägger ner ”statusprogram” som ”Let´s dance” och ”Idol ” (inte saknade) i brist på tittare och därmed annonsörer. Streamingtjänster tar över.

Svt meddelar ett sparprogram på 200 miljoner. Även redaktionella tjänster berörs. Inte nödvändigtvis en försämring.

Medievärlden är under omstrukturering. Redan för tio år sedan kunde man se vad som var på väg att hända. När jag anställde yngre medarbetare brukade jag fråga om de läste någon morgontidning. Det gjorde de inte. 

Mediekonsumtionens framtid finns uppenbarligen inte bland ”gammelmedier”. Det är snart bara vi gamla som konsumerar den, och den minskar även bland oss. Inte blir det bättre av att lokaltidningen Bohusläningen blivit ointressant och medarbetarna inte kan skriva svenska.

Inte ens Uddevalla kommun, trots sin kraftfulla politiska ledning och dugliga förvaltning, har en chans att ändra på det. Det är nog bara att bita och bryta ihop.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Upprepade misstag ren dumhet

 Sverigedemokraterna har en utvecklad förmåga att få uppmärksamhet och röster. Partiet lyckas utmana etablissemanget, trots att det nu är en...